Intervju med Louise Edlund

Louise Edlund är kost- och näringsrådgivare med fokus på kvinnohälsa och hormoner. Hon var en av de första som lade upp sin profil på Competencer och har länge coachat klienter på distans. Vi var nyfikna på hur hon arbetar och vad hon kan ge för tips för de som funderar på att träffa klienter på distans.

Louise-Edlund-Competencer

Hej Louise!

Vad är det folk vänder sig till dig för att få rådgivning om?

”Det är mestadels kvinnor som vänder sig till mig, antingen för sin egen del eller om sina tonåringar. De upplever hormonell obalans – könshormoner, binjurar, sköldkörteln, stress, trötthet som inte har någon egentlig förklaring, viktuppgång, sömnbesvär, kostfrågor och oro över att man inte orkar genomföra sina träningspass längre. Frågorna rör otillräckligt bemötande inom sjukvården, att man inte är nöjd med de åtgärder som bjuds. Jag får också frågor om kosttillskott, samt förfrågningar som handlar om hormontester i saliv som skickas till USA något som jag erbjuder.”

Hur kommer det sig att du började arbeta med detta?

”Jag bytte karriär under 2000-talet efter många år inom försäljning, marknadsföring och reklam. Jag började jobba extra med Aloe Vera-produkter och allteftersom intresset ökade bestämde jag mig för att vidareutbilda mig till licensierad kostrådgivare. Allt kändes rätt och jag fortsatte med vidare utbildning till Kost- och näringsrådgivare, ICC coach och NLP Practitioner. Jag sade upp mig från min anställning och startade eget, samtidigt som jag gick in som delägare i ett nytt hälsocenter i Stockholm.

I samma veva förlorade jag min mamma i bröstcancer vilket tog hårt och jag beslutade mig för att lära mig om vilka hormonella obalanser som kan öka riskerna för denna cancertyp. Hade det gått att undvika med mer kunskap? Samtidigt var jag vid 45+ själv i en instabil hormonell fas, så jag läste hyllmeter med faktaböcker, gick flera kurser, utvärderade åtgärder på mig själv och började plocka in kunskapen om hormoner i min rådgivning. Jag hade sedan länge upplevt att något fattades när kvinnor sökte sig till mig för vikt- och hälsoförändringar. Hormoner blev pusselbiten som fattades. Nästa steg blir att lära mig mer om mannens obalanser. Jag är en bit på väg med det, men inte i mål. Jag drivs av en stark lust att hjälpa människor till en bättre livsbalans helt enkelt.”

Du coachar klienter framförallt på distans, hur kommer det sig?

”Efter fem års hårt arbete lämnade jag som delägare på hälsocentret för att stå på egna ben och fokusera mer på rådgivning inom kvinnlig hälsa och hormoner. I och med det blev jag av med mitt mötesrum, men att hyra ett nytt kändes inte aktuellt, det kostade en massa och det begränsade mig geografiskt.

Jag har alltid varit intresserad av modern teknik och testar gärna nya innovationer. Jag flyttade helt enkelt hem mitt kontor och började jobba mer via telefon, skype eller webbinarier. Jag upptäckte att det fungerade alldeles utmärkt och jag slipper nu långa restider samt sparar pengar. Som terapeut jobbar man med alla sina sinnen och jag har lärt mig att läsa av röstnyanser när jag coachar mina klienter. Via webbmöten kan man till viss del se kroppsspråk, men förstås inte via telefon. Distansrådgivning fungerar över förväntan för mig och klienterna är väldigt nöjda.”

Vad, enligt dig, är fördelen med att träffa klienter på distans?

”Att man sparar pengar på att inte hyra mötesrum och på pendling till och från kontor. Men framförallt att man inte är begränsad av geografi, utan kan jobba med klienter över hela världen. Tyvärr är jag ännu inte tillräckligt duktig på hälsoengelska för att jobba med engelsktalande klienter också men det kan vara ett mål framöver. Jag läser engelsk facklitteratur, för att ständigt utveckla min kompetens, utan några problem. Svenskar hittar man dock överallt, jag har haft klienter från London, Mallorca, Tyskland, Finland, Norge, Irland. Det viktiga är bara att de har en stabil uppkoppling. Har de inte det går vi över till telefon som reservåtgärd.”

Berätta lite om varför du började använda Competencer

”Jag kom i kontakt med Competencer för ett år sedan. Jag hade redan hållit flera kurser via webbinarium och tyckte det var både roligt och praktiskt att sitta hemma framför en webbkamera och träffa mina klienter via nätet. Jag var med och testkörde den tidiga versionen av Competencer med vissa av mina klienter, kom med feedback och såg hur tekniken förbättrades hela tiden. Det jag framförallt tycker om är att Competencer tar hand om kortbetalning i förskott. Som enskild företagare vill man minimera administration så mycket det går och i och med Competencer sparar jag en massa tid eftersom jag slipper att fakturera och bevaka att pengarna kommer in.

Så länge man inte behöver ”ta i människor” som t.ex. massör eller naprapat, är distanscoaching både praktiskt och ekonomiskt. Klienten kan sitta i sin invanda miljö och slipper resvägen till ditt mötesrum. Jag som ”pratcoach” ser bara fördelar med detta sätt att möta mina klienter!”

Vad är ditt tips till coacher och terapeuter som funderar på att börja träffa klienter på distans?

  1. Testa först tekniken med vänner och bekanta så du är helt trygg i hur allt fungerar. Competencer är otroligt användarvänligt och enkelt att komma igång med. Det är dock alltid en liten anspänning som terapeut att ha första träffen med en ny klient och det är viktigt att känna sig van med tekniken för att undvika stress.
  2. Be alltid din kund om mobilnummer innan första träffen så att du snabbt kan ringa upp om något krånglar. Då har du alltid en backup plan. Ibland har folk problem med sina uppkopplingar och det kan man inte alltid råda över.
  3. Se alla fördelar med att kunna sitta i vilken miljö du vill och distansjobba. Välj miljöer där du kan jobba ostört och där du har en stabil internetuppkoppling.
  4. Tänk på att välja en neutral bakgrund när webbkameran är på.

Sen är det bara att bjuda på all din kompetens som terapeut till klienter över alla gränser!”

Om du vill läsa mer om Louise Edlund, eller boka henne för en konsultation hittar du hennes profil här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s