Barnmorskan Hannah Gerner om förlossningsrädsla

Hannah Gerner har arbetat som legitimerad barnmorska i 10 år inom både privat och offentlig sektor. Hennes fokus ligger framförallt på relationsutveckling, graviditet, sexologi och preventivmedel. Nu erbjuder hon konsultationer via Competencer och detta är hennes andra i en serie av tre gästblogginlägg hos oss. Vill du boka ett samtal med Hannah gör du det här.

Förlossningsrädsla

Jag arbetade många år på BB Stockholm Family och träffade där många blivande föräldrar och följde deras färd mot föräldraskapet. Jag har alltid vinnlagt mig om att fråga hur de egentligen mår och har därigenom tagit del av många livsöden.

En kategori jag brinner extra mycket för att arbeta med är omföderskor som har haft en svår förlossningsupplevelse tidigare. Denna grupp utgör majoriteten av de kvinnor som har svår förlossningsrädsla och jag har vinnlagt mig om att göra allt för att dessa kvinnor och deras partners ska få en bättre förlossningsupplevelse gång nummer två. WHO:s rekommendationer för förlossningsvården utgår från en frisk mor och ett friskt barn samt en för kvinnan positiv upplevelse av förlossningen. Om man däremot har haft en jobbig första förlossning känner man sig ofta utsatt och är i stort behov av mycket stöd under både graviditet och förlossning.

Förlossningen är ofta en existentiellt laddad stund. Det finns en rädsla hos de allra flesta att något ska hända som vi inte har kontroll över. De vanligaste rädslorna är att barnet skall skadas eller dö under förlossningen och rädslan för smärta. Den svenska barn- och mödradödligheten är en av de lägsta i världen och vi har en lag från 1976 som ger kvinnor rätt till smärtlindring, så alla förutsättningar är utmärkta. Men ibland behöver man prata om sina rädslor med någon erfaren som kan ge stöd och verktyg för att själv känna sig trygg i processen.

I vårt samhälle handlar mycket idag dessutom om prestation och jag möter ofta högpresterande kvinnor som säger ”- Hannah, varför kunde jag inte föda barn så bra?”. Det är helt enkelt så mycket man inte kan styra över, både under graviditeten och under förlossningen och en kvinnas självkänsla sätts lätt i gungning när hon inte känner att hon har ”presterat” i en tidigare förlossning. Om man känner oro inför en förlossning är min rekommendation att skriva ner sina rädslor och identifiera dem för sig själv. Mitt andra tips är att man åker till sjukhuset där man ska föda, det brukar vara  en stor hjälp för många. Känner man ändå stor rädsla och oro inför förlossningen kan det vara en bra idé att prata med någon man har förtroende för.

I mitt arbete som barnmorska använder jag samtalet för att komma tillrätta med de frågor som dyker upp, hur man kan förbereda sig och enligt min erfarenhet är det skönt för många att ventilera med någon som har insikt dels i de fysiska aspekter av en förlossning och dels kan dra paralleller till både forskning och egen erfarenhet från många möten med kvinnor i samma situation.

Läs mer om mig och min bakgrund på min profil (här) och tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar!

Varma hälsningar,

Hannah

Varma hälsningar,

Hannah Gerner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s