Ny teknologi ska besegra fobier

Oculus Rift SVD

Foto: Lars Pehrson

Oculus Rift är namnet på det headset som ska lanseras nästa år och som förväntas ta teknikvärlden med storm. Det är ett headset som ger användaren möjligheten att uppleva en virtuell verklighet – virutal reality – och vara med om verklighetstrogna upplevelser hemma i soffan. Den virtuella verkligheten kommer främst användas för att förbättra användarupplevelsen med datorspel, men svenske William Hamilton tror att det även kan komma att användas flitigt för olika terapibehandlingar inom en snar framtid. Tillsammans med Per Carlbring som är doktor i klinisk psykologi vid Stockholms Universitet har de fått över en halv miljard kronor för att utveckla en teknisk plattform för fobiträning. De har initialt valt att fokusera på behandling av spindelfobi som är en av de vanligast förekommande fobierna i Sverige och kommer under hösten genomföra behandlingar med 100 deltagare. Behandlingen kommer fokusera på att med hjälp av den virtuella verkligheten skapad av Oculus Rift utsätta deltagarna för upplevda möten med spindlar för att öka deras tolerans mot dem samt lära de hantera den ångest som uppstår.

I nuläget är det väldigt få patienter med spindelfobi, samt liknande fobier, som aldrig får behandling. En stor del av det beror på att kliniker har svårt att föda upp spindlar och hålla dem vid liv, samtidigt som levande varelser även kan vara ganska oberäkneliga. Att erbjuda fobiträning med hjälp av virtuell verklighet har många fördelar, där den största är att man slipper den fysiska verklighetens begränsningar. Fobier så som höjd- och flygskräck kommer kunna behandlas i allt större grad och i många avseenden kan det här ses som ett av många steg för att minska de fysiska begränsningarna som kan hindra folk från att söka professionell hjälp. Carl Hamilton och Per Carlbring arbetar precis som Competencer för att ta bort de fysiska barriärerna för folk som söker terapi med förhoppningen att det ska leda till ett ökat välmående hos folk.

Här kan ni läsa hela artikeln från SVD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s