Hur hälsa och livsstil kan påverka fertilitet och graviditet

Barnmorska Hannah GernerJag får många frågor från kvinnor om hur kost och hälsa kan påverka möjligheten att bli gravid. Forskning visar faktiskt att föräldrarnas hälsa och livsstil redan innan befruktning kan påverka fostrets utveckling i livmodern och även barnets hälsa i vuxen ålder. Allt hänger ihop 🙂 Jag tänkte dela med mig lite av vad jag brukar säga till mina patienter. 


Kosten är viktigt. Fler människor idag dör av fetma än av hunger och jag tycker man ska sträva efter att alltid ha en balans vad gäller kost. Det gäller innan graviditet, under graviditet och efter graviditet. Jag förespråkar givetvis inte att man ska vara fixerad vid kosten, men det är viktigt att hitta en hälsosam balans och att äta varierat. Och tränar man mycket ska man också äta mer. Många människor äter för mycket då mat är så lättillgängligt dygnet runt. Forskning har om och om igen visat att fetma har en negativ påverkan på reproduktionen och lider man av övervikt kan det vara ett bra tillfälle att komma igång med träning och kanske prata med en kostrådgivare eller personlig tränare för få lite hjälp på vägen.

Frukt och grönsaker är inte bara nyttigt utan minskar även risken för missfall. Se också till att få i dig vitaminer och mineraler. Jag rekommenderar till exempel att man börjar ta folsyra när man planerar att bli gravid eftersom det minskar risken för ryggmärgsbråck. Vidare lider 30% av alla kvinnor i Sverige av järnbrist. Järnbrist yttrar sig ofta med symtom som håglöshet, yrsel, extrem trötthet och huvudvärk. Upplever du något av detta kan det vara väldigt bra att bygga på järndepåerna innan graviditeten eftersom dina järndepåer kommer att minska under en graviditet. Hemjärn finns i alla typ av kött medan icke-hemjärn kommer från växtriket och finns i till exempel broccoli, spenat, persilja, paprika, vitkål, rödbetor, bönor, jordgubbar, torkade aprikoser och nötter. Är du osäker, prata gärna med din läkare eller barnmorska så kan de hjälpa dig.

Du kan i princip äta allt när du planerar en graviditet men du bör undvika fisk som inte är egenfångad, eftersom den kan innehålla miljögifter. När du blir gravid gäller andra riktlinjer. Vi rekommenderar att man undviker rått kött, vissa fisksorter och vissa ostar, annars går det mesta bra att äta under graviditeten. Jag anser att man kommer långt med sunt förnuft, men det är bra att hålla sig informerad, och om man är osäker är det bra att rådfråga sin barnmorska. 

När vi pratar om kost finns det också studier som visar att en överdriven koffeinkonsumtion kan ha en negativ påverkan på fertiliteten, så det kan också vara en bra idé att begränsa intaget av kaffe om man upplever svårigheter att bli gravid. Man vet sedan länge att hög kaffekonsumtion ökar risken för missfall så högst 3 koppar kaffe under själva graviditeten. Innan graviditeten är det också bra att dra ner på alkoholkonsumtionen, både för mannen och kvinnan. För mannen påverkar alkoholen spermiens kvalitet och även produktion. 

Fysisk träning under graviditeten har visat sig förebygga risken för många förlossnings- och graviditetskomplikationer. Dessutom mår ofta kvinnan bättre och löper mindre risk för depression och nedstämdhet. Alla kvinnor med en normal graviditet rekommenderas att träna och det finns så många olika träningsformer idag så det är inte svårt att hitta något som man trivs med. Givetvis rekommenderas att man undviker tunga lyft, men det finns ju så mycket annat man kan göra. Många träningscenter erbjuder till exempel speciell gravidyoga, vilket dels kan vara bra att börja med om man känner sig osäker och dels kan vara ett sätt att slappna av och minska stressen under graviditeten.

När man försöker bli gravid är det viktigt att se över balansen i tillvaron. Är det mycket stress, alkohol, sena nätter, koffein och dåliga mat- och träningsvanor kan det påverka negativt. Man ska heller inte underskatta vikten av ett hälsosamt sexliv. Jag brukar råda mina patienter att ha regelbundet sex och inte börja kontrollera sexlivet med en gång när man vill bli gravid. Det är lätt att det blir kravfyllt och lusten försvinner.  

Detta är så klart bara en del av alla de faktorer som kan spela in innan och under en graviditet. Många saker är givetvis väldigt individuella.Jag brukar råda mina patienter att tänka igenom tillvaron och fundera hur de kan få bättre balans, och helt enkelt skratta mer och stressa mindre! Känner du dig osäker eller har många funderingar får du gärna boka in ett samtal med mig här på Competencer så kan vi ta och diskutera frågorna mer i detalj. 

Varma hälsningar från Hannah!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s