Tävla och vinn en gratis rådgivning med relationsexperten Charlotte Sander!

charlotteVi lanserar nu en tävling där du kan vinna en gratis rådgivning med Charlotte via Competencer (värde 795 kr)! Tävlingen pågår från den 11 november till den 11 december 2015. Du kan läsa mer om tävlingen och delta här.

Charlotte Sander är en erfaren relationsexpert som sedan 2012 har drivit www.relationsexperten.se, en webbsida som fungerar som ett frågebibliotek dit människor kan vända sig för att både hitta råd och ställa frågor om relationer. Charlotte använder sin breda erfarenhet för att hjälpa sina klienter att optimera sitt välmående och sin utveckling.

I somras öppnade Charlotte en egen mottagning på Skeppsbron 32 i Stockholm och nu erbjuder hon även rådgivning på Competencer.

Vi tog chansen att lära känna Charlotte lite bättre genom att ställa några frågor till henne:

Hej Charlotte!

Hur fick du idén att börja erbjuda relationsråd via nätet?
Det startade egentligen med att jag 2010 började skriva om mina egna erfarenheter och den kris jag själv befann mig i just då. Ganska snart började det komma in frågor från människor som ville höra mina tankar om sin livssituation och sina relationer där jag med mina personliga och professionella erfarenheter samt utbildning kunde besvara människors brev med mina tankar och känslor.

Detta har sedan vuxit till att bli en relations-bank dit många människor söker sig för att läsa igenom andra människors frågor samt skicka in sin egna fråga/fundering.

Hur brukar det gå till när du träfar en klient för första gången på distans?
Jag brukar börja med att fråga vad anledningen är till att klienten vill träffa mig. Efter det så brukar jag försöka hitta nyckelordet i klientens berättelse, vilket ofta är det som gör att vi kan börja nysta i problemet/problemen tillsammans.

Viktigt är att höra mer än orden och att lyssna på tonfall, se personens ansiktsmimik och kropps-rörelser (vilket går alldeles utmärkt att göra även med online-terapi). Det är högsta prioritet för mig att klienten känner förtroende och tillit när vi träffas och att allt är okej att berätta, känna och tänka!

Kan du förklara några metoder du använder i ditt arbete?
Jag använder mig dels av Tempus-metoden, min eget framtagna metod, som innebär att vi tittar på både dåtid, nutid och framtid och försöker se meningen och mönstret med dessa tre tempus. Allt hänger ihop och det är fantastiskt när man kan se varför vissa saker hände i dåtid som går att omvandla/använda i nu- och framtid. Även de svåraste erfarenheterna går att omvandla till något som man kan ta med sig framöver – att hjälpa andra människor till exempel.

Jag använder mig också av Skuld/Ansvars-metoden som också är min egen och som kan vara till hjälp när man går omkring och mår dåligt för saker som man gjort/inte gjort – jag visar på hur man kan ta steget från skuld till ansvar.

Jag har också en metod som jag kallar Inåt/Utåt/Uppåt som jag beskriver nedan lite mer.

Vad är några av de vanligaste ämnen du får frågor om?
Otrohet, svartsjuka, avundsjuka, dålig självkänsla och självförtroende, förälskelse/kärlek, missförstånd, s.k ghosting, givare/tagare-relation, att man pratar förbi varann eller inte pratar alls, att man inte har samma värderingar, med mera.

Vad tycker du är ett tecken på att det är dags att få relationsråd?
När man fastnat och inte hittar ut, när man vill ha en objektiv persons syn/vägledning och/eller när man känner att problemet upptar i princip hela ens vakna tid. Ibland kan det ju vara jobbigt att prata med vänner!

Hur länge brukar det ta innan dina klienter börjar se en förändring i sina relationer?
Svårt att säga – jag kan mest se när klienten får insikten och upptäcker att allt börjar med hen själv och när hen förändrar sig så kommer inte bara ett bättre självförtroende/självkänsla och en gränssättning utan då kan det hända att ens partner/vän/släkt etc. också förändrar sig.

Det är lika fantastiskt varje gång att få se när insikten kommer och med det nya steg och framför allt en ny tro på livet.

Har du några bra tips på hur man allmänt kan jobba för att förbättra sina relationer?
Börja med relationen till dig själv – där ligger det första och största arbetet (Inåt). Efter det tittar du på dina relationer runtomkring dig, rensa om det behövs, stärk och fördjupa där du vill det (Utåt). Har du en tro eller en nyfikenhet på det andliga så utforska det (Uppåt). Det fantastiska är att när man har balans i dessa tre, Inåt, Utåt och Uppåt, så infinner sig en balans, syntes eller kanske jag ska säga frid. Detta är inte så lätt att hela tiden leva i, utan är som att betrakta som färskvara som man hela tiden behöver arbeta med och uppdatera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s