Psykologer hjälper NBA-proffsen att leverera

Mette World Peace

Photo by Harry How/Getty Images

Det är allmän känt att professionella idrottare upplever stor press att leverera på omgivningens förväntningar. Är du en professionell atlet och har en lön på flera miljoner per år så förväntas din prestation ligga på en nivå som motsvarar det. Det finns alltså sällan utrymme för misstag. Det kan vara lätt att glömma bort att professionella atleter även har liv vid sidan av planen och att de påverkas av samma känslor i vardagen som alla andra, med sjukdomar i familjen eller bråk med partnern. Som atlet förväntas du däremot inte påverkas av sådant när du går på planen för att spela en match, även fast motsvarande förväntningar vore näst intill orimliga för gemene man. Om din förälder blir inlagd på sjukhus är det sällan någon som klandrar dig om du är lite disträ och har svårt att fokusera helhjärtat på ditt arbete, något som är en lyx professionella idrottare inte har.

En artikel i LA Times beskriver hur nästan hälften av alla lag i den amerikanska professionella basketligan, NBA, har anställt psykologer som ska hjälpa spelarna hantera de enorma förväntningarna gällande prestation och förmåga och att inte påverkas av sådant som händer utanför planen. När Los Angeles Lakers vann finalen i NBA 2010, och stjärnan Mette World Peace intervjuades, kommenterade han hur stor tacksamhet han kände mot sin psykolog som hade hjälpt honom att slappna av under de prestigefulla slutspelen och att leverera när det verkligen gällde.

Dallas Marvericks psykolog, Don Kalkstein, arbetade med laget i 15 år och var ansvarig för att komplettera den fysiska träningen, som alltid har varit huvudfokus, med mental träning. Han har förklarat hur viktigt det är för spelare att hitta ett sätt att prestera på lika hög nivå, oavsett vilka problem de upplever privat. Det sätter dubbel press på spelarna som ofta behöver hjälp av en psykolog för att utmaningen ska bli hanterbar. Under sin tid i Dallas arbetade han kontinuerligt med spelare för att ändra deras tänkesätt på planen, så som: ”Jag ska fånga bollen och skjuta” istället för ”Jag måste sätta det här skottet”. Samtidigt genomförde han som psykolog övningar för att hjälpa spelare utveckla och koncentrera sitt fokus även när det fanns distraktioner i närheten. Det hjälpte spelare att slappna av i de mest pressade situationerna och kontinuerligt prestera på en hög nivå.

De allra flesta individer har perioder i livet där det kan vara bra med professionellt stöd och idrottare är bara ett exempel på den positiva inverkar psykolog kan ha på prestation. De är framgångsrika och idoler för många, men har insett vikten av att våga diskutera hur stor positiv påverkan psykologer kan ha på prestation  och att alla kan behöva någon att prata med, det är något helt normalt och inget att skämmas för. Om du känner att du vill komma i kontakt med en psykolog kan du enkelt göra det på Competencer.

Länk till fullständig artikel. 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s