4 trick som hjälpte den här stressade mamman att hitta ordning och ro i sin vardag

stressed-mom-yoga-bed

Många föräldrar känner idag igen sig i en tillvaro där dagarna är ett enda stort virrvarr mellan att laga frukost, springa runt och leta efter nycklar samt hitta kläder till sig själv och sina barn, hämtning, lämning, jobb och sedan middag  och allt annat som ska hinnas med. Föräldrar för en konstant kamp för att hitta en balans mellan familj och jobb och känna att man räcker till. När en vän eller kollega föreslår att man ska ”ta tid till sig själv”, ”varva ner” för att må bra, kan det kännas som att själva tanken på att slappna av är något som är nästintill omöjligt att uppnå.

Så vad kan man göra? I en artikel i Washington Post intervjuas en kvinna, Joanne, som tidigare hade en extremt stressig vardag och upplevde att varje dag var en kamp för att hitta balans. Den negativa stressen påverkade både henne själv och familjen negativt.

När hon kände att tillvaron inte längre var hållbar tog hon hjälp av en stresscoach för att försöka ordna upp i sin vardag hitta en lösning till den ständiga stress hon upplevde. Hennes stresscoach gav henne en checklista med en metod på 4 steg som skulle hjälpa henne:

  1. Distansera dig från allt kaos. När du känner att du blir allt mer stressad så ska du ta ett steg tillbaka, inta ett helikopterperspektiv och fundera över vart du är på väg och vad du egentligen vill ha ut av livet. Det är svårt att ändra på sig och man än inte riktigt vet vart man vill nå.
  2. Gör det nu! Ibland är det djupt rotade rutiner och gamla tankesätt som orsakar röran. Fundera över varför du alltid löser saker och ting på ett visst sätt, och om det kanske är dags att prova en ny metod. Istället för att lägga hela lördagen på att städa huset, försök istället städa lite varje dag, och ta itu med oväntade problem direkt istället för att skjuta dem på framtiden.
  3. Optimera hushållsarbetet. Använd teknologi som hjälp när du kan. Investera i en robotdamsugare så har du en sak mindre att oroa dig för. Eller fundera på om det vore värt att anlita en städerska som kommer en gång i veckan? Att dela upp ansvaret för middagar mellan flera i familjen kan också ge dig mer tid till annat i vardagen.
  4. Avsätt tid för dig själv. Schemalägg vissa tider på dygnet eller i veckan där du helt fokuserar på dig själv. Om du glömmer att äta ordentligt, träna regelbundet, eller ägna tid åt dina hobbies ökar risken för att du känner dig utmattad och i obalans.

Med hjälp av dessa tips lyckades Joanne sluta sin jakt på perfektion och minska stressen. För henne fick stresscoachen henne att inse att även hon har begränsningar och att hon måste ha rimliga förväntningar på vad hon ensam kan hinna med. Genom att avsätta mer egentid har hon hittat ett lugn som har smittat av sig på resten av familjen, som också mår mycket bättre.

Om du känner att du har svårt att hantera den stress som du utsätts för i vardagen så kan det vara en bra idé att samtala med någon som har erfarenhet inom stresshantering. På Competencer har vi flera stresscoacher som regelbundet hjälper personer hitta en balans i vardagen och hantera det som får oss att känna att vi tappar kontrollen över våra egna liv. Två exempel på populära coacher är Anna Hallén och Per Lundevall, besök deras profiler och läs mer om deras erbjudanden!

Länk till fullständig artikel.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s