10 minuter av mindfulness

 

Vi kan inte ändra varenda liten sak som sker i våra liv, men vi kan ändra sättet som vi reagerar på det. Det är potentialen med mindfulness. 

 

 

Vi lever i en extremt hektisk vardag. Vi är ofta på väg någonstans eller så fokuserar vi på nästa sak vi måste göra. Men när var senaste gången du avsatte 10 minuter åt att göra ingenting? Inget jobb, inget internet, ingen träning, ingen stress och inga tankar på varken det som har hänt eller det som ska hända. Vår mentala hälsa berör varenda del av våra liv, men trots det lägger vi förvånansvärt lite tid på att låta våra hjärnor återhämta sig. Våra tankar är alltid igång och vi är så distraherade att vi inte längre är närvarande i den värld vi lever i. Många antar att det helt enkelt är så som livet är, men det behöver det inte vara.

 

Andy Puddicombe berättar i detta TED-talk, som har setts av över 6 miljoner människor, om hur meditation och mindfulness har påverkat hans liv och hur det har hjälpt honom hitta ett lugn samt förbättra sin mentala hälsa. Som många andra hade Andy haft en inställning att meditation var något som bara fungerade som medicin när man mådde dåligt, aldrig att det skulle kunna användas i preventiva syften. Men det var något Andy insåg för sent. En dag vändes Andys liv upp och ned, han tappade fotfästet och kände sig i fritt fall. Han visste inte vart han skulle vända sig och valde ett ganska annorlunda sätt att hantera det, nämligen genom att bli munk i Himalaya. Där studerade han meditation och fick lära sig att uppskatta sin omgivning, och hans mentala hälsa förbättrades snabbt. Det lärde honom hur man uppskattar och förstår “nuet”, samt att inte vara överväldigad eller distraherad. ”Nuet” låter överskattat, men han förklarar hur vi inte alls spenderar tillräckligt med tid i det. När meditation och mindfulness är en väl beprövad metod för att hjälpa vår mentala hälsa, varför inte använda den mer? Och om du känner dig skeptisk, vad har du att förlora?

 

Andy berättar hur allt som behövs är att vi avsätter tio minuter åt dagen åt meditation, åt mindfulness. Det är tio minuter som potentiellt kan påverka hela våra liv och få oss att må bra, bra på riktigt. De flesta antar att meditation handlar om att man ska sluta tänka, sluta känna, och bara vara tom. Ett bättre beskrivning är att det handlar om att ta ett steg tillbaka, och analysera våra tankar, våra känslor och vår omgivning på ett avslappnat sätt. På det sättet blir det möjligt att bryta gamla tankemönster, eftersom man uppmanas till att reflektera över vilka känslor det är som egentligen påverkar en och vad de beror på. Meditation ger oss ett nytt perspektiv på våra tankar och känslor och se att saker och ting inte alltid är som de verkar. Man behöver inte bränna rökelser eller sitta i skräddarställning, allt som krävs är att man tar ett steg tillbaka, börjar reflektera, och blir mer närvarande i nuet. Det går att göra var som helst, på jobbet, i hemmet eller på bussen, så länge man känner att man lyckas slappna av.

 

Idén bakom Competencer är att göra rådgivning mer tillgängligt så att folk har möjlighet att vända sig till experter, även i preventiva syften, för att vara väl rustade för motgångar. Mindfulness är ett av de många verktyg som flera av våra rådgivare, exempelvis Katarina Lundblad, använder sig av när de coachar klienter. Genom att avsätta tid åt att varva ned så visar respekt inför det faktum att vi inte är maskiner, vi är människor med tankar och känslor och som då och då behöver varva ned för att värna om vår mentala hälsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s