Hur mindfulness kan hjälpa dig till ett hälsosammare och lyckligare liv

meditation

Mindfulness har blivit ett allt vanligare inslag i folks vardag under de senaste 30 åren. Trenden med mindfulness följer samma utveckling som den för yoga, och den är här för att stanna. Det har gått från att vara något man associerar med buddhister eller hippies till något många människor nu själva utövar hemma och det skrivs även om hur det praktiseras bland stora firmor på Wall Streeet. Listan med fördelar för mindfulness kan göras väldigt lång, men här några av de fördelar som mindfulness har visat sig ha:

Mindfulness kan underlätta för chefer att leda sina företag

whathappensboardroom1

Det finns flera exempel på företag där verkställande direktörer använder sig av mindfullness för att lättare tolka sina egna och anställdas känslor och därmed hittar effektivare sätt att leda sina organisationer. Dessutom har firmor som erbjudit mindfulness till sina anställda visat på ökad produktivitet och problemlösningförmåga.

Mindfulness kan hjälpa människor att hålla sig fokuserade

En av anledningarna till att det har blivit så populärt bland beslutsfattare i företag är att det har hjälpt dem att hålla sig fokuserade under stressiga omständigheter. Dessutom är en av (de positiva) bieffekterna av mindfulness att man får större insikt i hur man ska göra för att arbeta effektivt under en längre period. En studie har dessutom visat att efter endast 6 timmars mindfulness så minskade antalet slarvfel på standardiserade intagningstest, helt enkelt för att deltagarna slutade slarva och höll sig fokuserade.

Mindfulness underlättar multitasking

2015-0303-multitasking-man

Det är bevisat att vissa typer av mindfulness ökar folks förmåga till multitasking i stressiga miljöer. En stor anledning till det är den ökade medvetenheten kring ens egna känslor, vilket underlättar rationellt tänkande när saker och ting inte går som man har tänkt sig.

Mindfulness har visat sig göra folk mer medvetna om andras känslor

Genom att uppnå en större medvetenhet kring hur man själv reagerar har man också lättare att tolka människor i sin omgivning. Studier har visat att mindfulness ökade deltagares medlidande när folk i deras omgivning visade tecken på att må dåligt. Utövarna hade dessutom lättare att uppnå social kontakt med andra människor.

Mindfulness har visat sig ha fysiska fördelar

Det är inte bara den mentala hälsan som förbättras när man utövar mindfulness, det har också förekommit fall där den fysiska hälsan har förbättrats i form av minskade blodsockernivåer.

Att börja med mindfulness i sin vardag handlar inte om att ha ännu en sak som ”måste göras” då detta skulle förstöra syftet med meditationen. Det handlar om att avsätta tid till att varva ned och bara vara, inte tänka på framtiden eller det som har skett. Även om man känner att man har svårt för att sitta still en längre tid, så finns det enkla knep på hur man kan utöva mindfulness i sin vardag utan att man behöver ändra några rutiner.

Är du nyfiken på mindfulness och vill lära dig mer? Förutom otaliga studier och artiklar kan man självklart ta hjälp av experter, bland annat på Competencer. Du hittar till exempel Per Lundevall som är stresscoach och Katarina Lundblad som har skrivit boken ”Fri från stress med mindfulness” på Competencer, men det finns också fler som tar in mindfulness i sin coaching och terapi, du hittar dem om du söker på ”mindfulness” på Competencer. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s