Dags att börja dejta? Samtalsterapeuten Charlotte Sander ger sina tips

charlotte2Charlotte Sander är utbildad samtalsterapeut med fokus på relationer och svarar ofta på frågor i magasin som Aftonbladet, Amelia, DN och Vecko-Revyn. Idag jobbar hon både med klienter på sin mottagning i Stockholm men erbjuder också relationsrådgivning online här på Competencer. Förra veckan visade vi lite statistik över hur dejtingen ser ut i Sverige 2016. Det är många som är ute på jakt efter en partner, men det är inte alltid så enkelt. Vi frågade därför Charlotte om hennes tips när man vill komma igång och dejta.

Här kommer Charlottes tips:

1) Tänk till och känn in – INNAN du börjar söka

Börja med att tänka igenom dina tidigare erfarenheter. Vad har du sökt dig till tidigare? Vad har varit viktigt för dig? Har du kanske hållit fast vid något som du önskat mer än vad som faktiskt är möjligt att få IRL? Vad har gått fel i tidigare relationer och vad har varit helt underbart? Hur mycket har berott på dig, på partnern och er tillsammans? Hur och vad kan du göra annorlunda denna gång?

2) Försök att inte ha för mycket krav – tänk Hjärta istället

Skriv gärna ner och tänk/känn efter: har du kanske låtit något guldkorn passerat bara för att du hållit fast för hårt vid dina ideal och ”listor” i hur den perfekta partnern måste vara? Försök tänka tvärtom och känn efter hur det känns, förhoppningsvis hittar du en syntes, en balans i det.

3) Ta hjälp av en god vän

När du tänkt, känt och skrivit klart är det dags att ta in en god vän som du har förtroende för. Läs upp det du skrivit ner i de tidigare punkterna och be om ärlig respons – det får du om du har en bra vän – kanske ser vännen något som du själv inte tänkt på men som är viktigt att ta med eller exkludera.

4) Använd ditt bästa verktyg – magkänslan

Självklart kan det vara läskigt att dejta – men ta små steg och känn in och gör absolut inget som du inte vill – jag skulle starkt vilja uppmana dig till att lyssna på magkänslan, du vet den där känslan som slår till i magtrakten INNAN alla tankar, känslor och värderingar kommer in! Jag tror att det många gånger blir lite tokigt för att man börjar tänka för mycket och bortser från magkänslan och att vara öppen. Många hamnar snabbt i ett tankemönster att det måste vara alla rätt och att alla ”checkboxar” måste vara ifyllda för att det ska bli bra, så är det inte!

5) Tänk på din säkerhet

Sedan vill jag betona hur viktigt det är att tänka på säkerheten vid första träffarna så ses på något café eller restaurang eller ta en promenad bland folk – träffas inte ensamma hemma hos dig eller partnern.

Och sist men absolut inte minst:

6) Pressa inte fram något, njut och ha roligt!

Tänk inte att det måste funka och att du måste träffa någon direkt, utan ha lite is i magen och ha roligt!

Lycka till!

Charlotte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s