Hur vet man att en relation är slut?

Vi har de senaste veckorna haft en mini-serie om relationer där vi bland annat skrivit om dejting och hur man håller igång en hälsosam relation. Relationsexperten Charlotte Sander är utbildad samtalsterapeut har delat sin erfarenhet och sina tips i ett par blogginlägg. Sista delen i vår mini-serie handlar om en av de svåraste delarna av relationer: att göra slut. Hur vet man att det är dags att ge upp en relation? Charlotte ger också sina tips på hur man avslutar en relation på ett så bra sätt som möjligt.

Det finns såklart lika många anledningar till att ett förhållande tar slut som det finns relationer. Vissa tecken och anledningar är däremot lite vanligare och i mitt arbete stöter jag ofta på följande tecken på att en relation är på väg att ta slut:

  • Du upplever att du har varit givaren i relationen och känner dig till slut så urholkad efter att ha försökt med tusen och miljoner saker för att få den andre (tagaren) incheckad, men inte lyckas.
  • Ni inser att era värderingar är långt ifrån varandra. Detta kan göra att man faktiskt inte riktigt kan se en framtid ihop. Det är inte sällan barnfrågan som ställer till det, dvs. att den ena vill ha barn men att den andre inte vill. Eller att tidpunkten för att skaffa barn inte stämmer överens. Men det kan också vara andra saker som är ”dealbreakers” för att ta relationen vidare.
  • Den sexuella relationen har helt dött ut. Samma sak där: den ena kanske fortfarande vill men den andre är helt ointresserad.
  • Ni har inte längre roligt tillsammans. Till exempel märker man att den ene alltid är glad och trevlig i andras sällskap men sur och butter på hemmafronten.
  • Och framför allt: Det är när inte vänskapen längre finns där utan ni blivit varandras värsta ovänner.
  • Och självklart om det är våld inblandat, som har en tendens att trappas upp, då är det dags att avsluta.
I exemplen ovan finns det fortfarande möjlighet att rädda relationen (sällan när våld är inblandat dock). Med  professionell hjälp kan man absolut komma tillrätta med sig själv och sin relation, eller så landar man kanske i att det bästa ändå är att avsluta relationen.
Jag ser många par som inte är klara med varandra trots ett tidigare avslut. De försöker hålla kontakt och underhåller behovet av varandra även efter relationen, ibland genom att försöka förstöra när den ene gått vidare och kanske träffat någon ny. Det kan också vara att ena parten blir väldigt behövande efteråt och vill ha hjälp med allt möjligt, även sådant som man klarade av när man var ett par. Jag vet par som många, många år efter separation fortfarande söker sig till varandra och intalar sig själva att det är av praktiska orsaker, när det egentligen handlar om att man inte släppt varandra känslomässigt. Här är det viktigt att ta ett steg tillbaka och se till sig själv. Vilken roll spelar jag i det här och varför? För vissa är det användbart att då vända sig till någon utomstående som kan hjälpa en att sätta saker och ting i perspektiv och hantera situationen.
 
Jag anser att det först är när man nått stadiet att man inte har några ”hard feelings”, man har förlåtit varandra och sig själv och man inte känner något behov av att hålla den avslutade relationen igång, som relationen verkligen är slut.
Känner du att du har kommit till en punkt där du vill avsluta relationen har jag tre tips för att avsluta på ett så bra sätt som möjligt:
1) Tänk och känn in i dig själv ordentligt först så att du landat i vilken roll du haft och anledningen till att du gör slut. Försök att hitta en balans i HELA relationen, inte bara din partners roll/orsak till att du vill göra slut.
2) Berätta utifrån detta för din partner. OBS! Tänk på att ni båda ska ha ett liv och kanske relationer i framtiden, så försöka att minimera skadan så mycket som möjligt.
Säg inget taskigt som du vet att du själv skulle bli ledsen över och som skulle kunna hämma dig i framtiden.
3) Berätta inte för andra som nyfiket vill veta, det finns alltid människor som gottar sig i när en relation tar slut och som sprider falska rykten som i sig också skadar.
Kärleken tar ju inte slut bara för att objekten förändras och varierar, eller hur?!
Lycka till,
Charlotte
charlotte2
Charlotte Sander är samtalsterapeut med inriktning på relationer. Hon svarar ofta på frågor rörande relationer i magasin som Amelia, DN och Aftonbladet. Charlotte erbjuder både chatt-samtal och videosamtal via Competencer. Du kan boka en konsultation med henne här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s