Minska stressen i vardagen med Mindfulness

Idag är vi tillgängliga 24/7, vi är alltid online, ska passa tider, sova med mobilen i handen, ha en bra karriär, ett fantastiskt förhållande, ett aktivt socialt liv och träna fyra dagar i veckan. För många är vardagen minst sagt stressig och samtidigt som det på vissa sätt kan vara kul och ge energi är det också flera nedsidor med denna hets. Många är stressade, har svårt att fokusera, svårt att sova, samt svårt att känna livsglädje och livskvalitet. När sommaren närmar sig växlar dessutom de flesta upp ytterligare: allt ska hinnas med innan midsommar.

Hur kan man hantera allt detta? Självklart finns det en poäng att se över sin vardag och kanske prioritera ner vissa saker för att det inte ska bli överväldigande. Det finns också olika taktiker för att öka fokus och minska stress när komplexiteten i livet ökar. Ett verktyg som har vunnit allt mer uppmärksamhet de senaste åren är mindfulness.

midfulness tips

För många kan konceptet kanske kännas lite flummigt, men det har faktiskt gjorts flera studier som visar att mindfulness har många positiva effekter på de som regelbundet utövar det. Bland annat kan mindfulness stärka immunförsvaret, förbättra vår koncentration samt minska stress.

Vad är då mindfulness? Mindfulness är ett verktyg som gör det enklare att förstå, tolerera och hantera känslor på ett hälsosamt sätt. Det hjälper oss att ändra rutiner och göra medvetna val. Många skulle nog säga att man upplever nuet på ett tydligare sätt. Det är effektivt både när det gäller relation, mat, jobb och karriär.

De senaste åren har flera välkända företag börjat erbjuda sina medarbetare kurser i mindfulness. På Googles huvudkontor i USA erbjuds t.ex. alla medarbetare en åttaveckors mindfulnesskurs och uppmuntras att meditera 10 minuter om dagen. På Harvard Business School är en fristående kurs i mindfulness en av deras mest populära kurser. Twitter erbjuder klasser i meditation och mindfulness på kontoret flera gånger i veckan till de anställda. Varför detta intresse hos arbetsgivare? Därför att när medarbetarna mår bra och är glada presterar de också bättre på jobbet. Win-win helt enkelt!

Det handlar inte bara om att bli mer effektiv, utan för många handlar det om att öka medarbetarnas livskvalitet. De generationerna som nu kommer in i arbetslivet letar allt mer efter livskvalitet på jobbet, inte bara få jobbet gjort och gå hem. De tar del av mindfulness- och meditationsprogram för att dels utveckla sitt fokus och effektivitet, dels för att må bra psykiskt och fysiskt, men också för att lära sig rensa sitt sinne så att de kan vara mer kreativa och innovativa. Mindfulness är ett kraftfullt verktyg för att utveckla sin förmåga att hantera osäkerhet och komplexitet.

Är du nyfiken på mindfulness och vill testa det? Bästa sättet är att börja med små steg, så att sannolikheten att du fortsätter över tid är större.  Vi har sammanställt 4 tips på hur du enkelt kan komma igång med mindfulness i vardagen, utan att det behöver ta för mycket tid!

  1. En sak i taget. Nya rön tyder på att multitasking gör dig ofokuserad och gör att det tar 50 % längre tid att slutföra en uppgift. Dessutom ökar det ofta stressen. Testa att fokusera på en uppgift i taget under 40 minuter och ta sedan en liten paus. Slutför det du påbörjat innan du börjar med en ny uppgift.
  2. Tänk på andningen. Nyckeln i mindfulness är andningen. När du fokuserar på hur du andas, in- och utandningar, bryter du ditt tankemönster vilket hjälper dig att slappna av och vila. Att hitta en naturlig rytm i andningen gör det enklare för dig att närvara i nuet under en kort stund.
  3. Var realistisk. Ofta går man in för ambitiöst med nya saker. Att du ska avsätta 30 minuter om dagen för meditation från och med nu är för de flesta inte realistiskt och du riskerar att misslyckas innan du ens har satt igång. Börja istället med 5 minuters meditation om dagen, en enkel introduktion hittar du här.
  4. Närvaro. Försök att var fullständigt närvarande i det du gör, rikta aktivt din uppmärksamhet mot vad du gör i stunden. Det handlar ofta om små saker. När telefonen ringer ger du samtalet din fulla uppmärksamhet. När du läser ett mail fokuserar du på det, när du sitter i ett möte med en kollega ger du hen din fulla uppmärksamhet, och så vidare.

Vill du ha en guidad introduktion till mindfulness kan du ta hjälp av någon av våra coacher som arbetar med mindfulness som verktyg. Per Lundevall erbjuder till exempel mindfulnessträning och du kan boka en gratis introduktion här.

 


Källor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s