Negativa känslor inför jobbstart? Coachen ger sin syn på hur man kan tänka

Birgitta Sjöstrand

Birgitta Sjöstrand

Känner du obehag inför jobbstarten? När semestern börjar lida mot sitt slut är det många som inte känner sig motiverade, vissa känner rent av obehag, inför att komma tillbaka till kontoret. Hur ska man hantera denna känsla? Vi bad coachen och ledarskapsexperten Birgitta Sjöstrand berätta mer om dessa negativa känslor och i del 2 kommer hon även ge tips på hur man kan hantera känslorna på bästa sätt. Here we go!

/Team Competencer

Birgitta: – Det är inte ovanligt att känna obehag inför jobbstarten efter semestern. Många trivs inte på jobbet och så många som 2 miljoner människor i Sverige vill byta jobb. Det är inte så konstigt att det kan ta emot lite eller mycket att komma tillbaka efter semestern. Det kan finnas många olika känslor som spelar in. Alla känslor betyder olika saker. Jag brukar fråga mina klienter vad det är de känner på riktigt och vad för sorts obehag man känner.

 Vad gör vi när vi drabbas av negativa känslor?

De flesta av oss agerar på ett av fyra sätt när vi får en negativ känsla:

  1. Undviker den negativa känslan och aktiverar oss i något annat. Vi vill inte känna något. Vågar inte känna efter. Vi vågar inte sitta ensamma med bara oss själva som sällskap utan att ha Tv:n på eller spela dataspel för att fylla tomrummet. Vi gör allt vad vi kan för att fly undan känslorna om de är negativa.
  1. Vi uthärdar känslan eller förnekar att den finns. Vi har alla stött på martyrer, som gör saker de inte vill. På samma sätt kan vi bära på en negativ känsla, det ska uthärdas, den finns med hela tiden och tär på oss inifrån och ut, men vi talar inte om den.
  1. Vi ältar känslan om och om igen så att det nästan blir till en tävling om vem som kan må sämst. Du känner säkert någon som gillar att tala om hur frustrerade de känner sig, eller hur någon annan betett sig mot dem, så att det är orättvist eller de är sårade eller kränkta.
  1. Vi tar tillfället i akt och lär oss någonting. Varifrån kommer känslorna? Varifrån kommer känslan då? Kanske den attackerar oss som ett virus? Kommer den från andra människor? Det är du själv som väljer att ha de känslorna beroende på hur du har dina ”regler” som säger vad som behöver hända, för att du ska känna olika saker.

När du får kramar och hör att någon säger att ”jag älskar dig”, då vet du att du är älskad. Det är du själv som bestämmer vad som behöver vara uppfyllt för att du ska känna så. Det är samma om du känner frustration, hat, är ledsen eller förbannad, det är du som gör känslorna i ditt inre. Vad du väljer att fokusera på eller vad du ger det som händer för betydelse.

Om någon kommer försent till ett möte, glömmer bort en födelsedag, öppnar en dörr för en annan. Vad betyder det? Ingenting förrän du sätter en betydelse på vad det är. Du kanske har en regel om att det är viktigt att vara i tid, hålla koll på bemärkelsedagar eller vara artig och öppna dörrar för andra. Har andra samma regler? Vet de om dina regler? Förutsätter du att andra är tankeläsare? Ska du själv vara tankeläsare?

Det är alltså hur vi uppfattar det som händer, inte det som faktiskt händer, som styr hur vi mår och vad vi känner. Det är viktigt att vi tar tag i det, så att vi får känslor som ger oss kraft och inte lämnar oss kraftlösa. Det finns inga dåliga känslor, alla känslor har ett syfte, bara vi kan komma på vad det är, som känslorna vill säga till oss, så vi kan lära oss något av det. Det kan låta som om jag tycker att det är fel att ha negativa känslor men det tycker jag inte alls. Det är bara sunt att vara i kontakt med sina känslor och inte avtrubbad eller skjuta dem ifrån sig, däremot är jag för, att ta reda på varifrån känslan kommer och vad jag vill göra åt den.

I nästa veckas blogginlägg kommer jag ge tips på hur man kan se till att de negativa känslorna tjänar dig istället för att du ska uthärda, undvika eller älta dem.

Lycka till!

Birgitta


Om Birgitta

Birgitta Sjöstrand är coach och ledarexpert och har jobbat med både privata kunder och företagskunder såsom t.ex HSB Stockholm, Sweco, Sportamore och Danderyds kommun. I grunden är hon ekonom men sadlade sedan om till coach och ledarskapsutbildare. Hon arbetar främst med coaching och utbildning inom ledarskap, kommunikation, NLP, mental träning, presentationsteknik och stresshantering. Läs mer om Birgitta på hennes profil här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s