Minikurs i personlig utveckling – få tips av experter hur du minskar stressen, blir mer effektiv och når dina mål!

Tillsammans med företaget Froda har vi på Competencer satt ihop en liten email-kurs på temat personlig utveckling för småföretagare. Självklart innehåller kursen användbara tips även för dig som inte är småföretagare! I kursen ger fem experter sina tips hur man kan minska stressen, förbättra självförtroendet, nå sina mål och må bättre. Vi passade på att ställa några frågor till tidscoachen Dorotea Pettersson som är en av experterna i kursen.

Dorotea är coach och författare. Hon har skrivit boken 5 AM är ingen tidpunkt och Tid för te: Fokus. Sinnesro. Kreativitet. Parallellt hjälper hon klienter med planering och effektivitet.

Vad hjälper du människor med?

Jag arbetar som tidscoach och planeringsexpert. Det innebär att jag hjälper människor med problem relaterade till tid på något sätt. Jag hjälper människor att förstå sig på sin egen tid och hur de ska använda den på bästa sätt för att uppnå sina mål och leva sitt liv så som de önskar. Det kan handla om beteendeförändringar, planering, rutiner, prioritering och viss stresshantering.

dorotea-pettersson-planeringsexpert

Planeringsexperten Dorotea Pettersson

Varför tror du att det är så svårt för många att få ihop tidspusslet?

Det de flesta av oss slåss med är att vi lever i ett snabbt samhälle. Det händer något hela tiden och vår hjärna tar in massor med information som vi egentligen inte behöver för att hantera vår vardag. Detta medför att vi känner oss stressade och har svårt att sortera vad det är vi ska göra och i vilken ordning.

Om man dessutom är tidsoptimist eller har svårt att komma igång med arbete som ska göras då blir tidspusslet ännu svårare att hantera.

Hur har området förändrats de senaste 5-10 åren?

Det har hänt väldigt mycket på kort tid. Det främsta är vårt digitala informationsflöde som har ökat drastiskt och med det är vi ständigt uppdaterade och sysselsatta med att ta del av andras information. Vi får ständiga intryck och distraktioner. Vi går runt med distraktioner i fickan i form av mobiltelefonen. Det blir för mycket information för oss att sålla och vi skapar stress som egentligen inte behöver finnas.

I och med detta har vi också skapat ett beteende av ständig tillgänglighet. Alla kan få tag i oss när som helst och vi ser också till att andra vet att vi finns och vad vi gör. Vi uppdaterar vår status titt som tätt och går sedan in och kontrollerar om någon har tryckt like eller sagt något. Denna tillgänglighet är en av våra största distraktioner idag. Vi har svårt att stänga av eftersom vi oroar oss för att missa något.

Vad är det vanligaste problemet som folk kommer till dig med?

Det vanligaste är att de vill ha hjälp att sortera upp sin vardag. De vill ha en fungerande planering och göra rätt prioriteringar. Och många önskar också att få till den perfekta att- göra-listan som gör att de direkt vet vad de ska göra.

Hur arbetar du med klienter?

Jag coachar och samtalar med mina klienter över telefon eller videosamtal. Oftast börjar vi med att ringa in vad personen behöver hjälp med och sätter upp ett övergripande mål för våra sessioner, alltså vilket resultat som ska uppnås. Alla får, för det mesta, börja med att göra en tidsanalys som man ska ha gjort till första tillfället. Den ger mig en bra indikation på vart det går snett eller vad det är klienten fajtas med i sin vardag. Samtalen styrs sedan av klienten själv och jag ställer frågor relaterade till ämnet vi pratar om. Oftast handlar samtalet om det som klienten har arbetat med mellan sessionerna. Mellan sessionerna har klienten någon uppgift att arbeta med relaterade till ämnet för föregående samtal.

Eftersom jag arbetar med mycket praktiska moment i min coaching blir det inte alltid renodlad coaching utan även viss rådgivning. För en bra uppstart behöver man minst tre sessioner och för att verkligen känna säkerhet så rekommenderar jag sex sessioner.

Varför gillar du att arbeta med klienter via videomöte?

Fördelen med digitala möten är flexibiliteten. Eftersom jag arbetar med tid och de flesta som behöver min hjälp upplever att de har brist på just tid så känner det mest relevant att mina klienter inte ska behöva förflytta sig. De ska kunna sitta där de är och få sin coaching utan att behöva lägga till tid i transport.

Är det något som du tycker alla människor borde göra för att planera sin tid bättre?

Stanna upp! Sluta rusta fram och utgå ifrån att du har mycket att göra. Sätt dig ner och se över din dag och prioritera de uppgifter som är viktigast och mest bråttom med just idag. Att föredra är att göra detta på morgonen före du sätter igång din dag med allt var det innebär. Ge dig själv tiden att i lugn och ro sitta ner och starta din dag så att du sedan kan sätta igång med dina bestyr med fokus och målmedvetenhet. Att ha en plan att förhålla sig till ger dig trygghet och frihet.

Varför är det viktigt för människor att arbeta med dessa saker?

Att ha framförhållning underlättar för alla. Att veta vad man ska göra förenklar och minskar på den vardagliga stressen. Om du vet vad du och de andra i din familj/omgivning har för uppgifter så behöver du inte använda din tankeverksamhet till att fundera på det under dagen. Du kan istället lägga din energi på dina faktiska uppgifter och på så sätt känna att du ligger i fas.

 


Om du är intresserad av att boka personlig coaching med Dorotea erbjuder hon videocoaching via Competencer. Du kan boka 15 min gratis introduktion med Dorotea om du vill få en uppfattning om hur hon kan hjälpa dig.Du bokar Dorotea här . Om du vill ta del av emailkursen där du får tips från både Dorotea och andra experter (det är gratis!) kan du registrera dig här.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s