Stressterapeuten Josefine ger sina tips hur du minskar stress i vardagen

josefineI email-kursen (som du hittar här) som vi har satt ihop tillsammans med företaget Froda, ger stressterapeuten Josefine Josefsson sina bästa tips hur man minskar stressen. Idag på bloggen intervjuar vi Josefine för att höra lite mer om hur hon jobbar och varför stressen bara ökar i samhället.

Hej Josefine! Varför är stress ett så stort problem för många?

Det är många som mår dåligt för att livspusslet inte går ihop. Tiden och möjligheten finns inte för att vi ska kunna prestera på det sättet vi önskar inom alla områden (familj, karriär, relationer, hemmet och träning etc.). Vi kör på för fullt utan att stanna upp, reflektera och återhämta oss. Dessutom är vi ständigt uppkopplade och nåbara. Detta gör oss stressade och utmattade och i värsta fall utbrända och sjuka.

Vad hjälper du människor med?

Jag arbetar med personlig utveckling och stresshantering och erbjuder samtalsterapi, coaching samt workshops inom stresshantering och mindfulness. Jag hjälper människor att bryta negativa mönster och se nya möjligheter och vägar. Många investerar i en personlig tränare för att må bra och ta hand om kroppen men för att må riktigt bra behöver vi ta hand om både kropp och själ. Man kan säga att jag är en PT för insidan.

Det vanligaste människor kommer till mig med är att man upplever sig ha fastnat i ett negativt tankemönster och är orolig att inte räcka till eller att inte ha kontroll på läget. Man kan uppleva symptom som till exempel trötthet, sömnproblem, ångest, oro, ilska, vandrande värk, yrsel, huvudvärk och minnesproblem.

Hur arbetar du med klienter?

Jag arbetar med KBT-inriktad terapi där man genom att använda enkla metoder, system och modeller snabbt kan komma fram till positiva förändringar. Förändringsarbetet sker utifrån ett samförstånd med 
klienten om vilket mål som ska uppnås och hur själva arbetat ska bedrivas. Självklart arbetar jag under sekretess.

Vad är fördelen enligt dig att arbeta med digitala möten via video?

Att pressa in ett fysiskt möte i ett redan tajt tidsschema kan skapa stress i sig och steget att gå till en terapeut eller coach kan för många kännas väldigt stort. Men med digitala möten kan samtalen ske i lugn och ro från den plats som passar klienten bäst.

Är det något som du tycker alla människor borde göra för att minska stressen?

Alla människor borde ta sig tid för återhämtning. Boka in det i kalendern! Kolla inte jobbmailen efter arbetstid. Ta en mobilfri dag då och då. Ta regelbundna pauser under dagen. Gå ut och ta en promenad och andas frisk luft. Så länge du tar dig tid till återhämtning och sömn kan kroppen klara av att hantera stressiga perioder utan att ta skada.

Varför är det viktigt att arbeta med stresshantering?

För att vi ska må bra i kropp och själ så behöver vi lära oss att hantera och förebygga stress. Gör vi inte det kan stressen i värsta fall leda till utbrändhet och sjukdomar.

Hur har området förändrats de senaste 5-10 åren? Ser du ett större intresse?

Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa har ökat lavinartat de senaste åren. Akut stressreaktion är just nu den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige.

Vi gör fel när vi tror att vi måste vara tillgängliga hela tiden och prioriterar bort tid för återhämtning och reflektion. Vi lever i ett 24-timmars samhälle där det är möjligt att jobba, ha möten, betala räkningar, handla osv dygnet runt. Men att ständigt vara tillgängliga tröttar ut våra hjärnor och påverkar vår sömn. Alla intryck och stimuli från mobiltelefoner och sociala medier gör det svårt för oss att urskilja vad vi bör lägga fokus på. Varje gång vi får ett meddelande eller notis i vår mobil så triggas vår hjärnas belöningssystem. Lägg då till att vi tittar på mobilen i snitt 150 gånger/dag = ungefär var sjätte minut.


Josefine erbjuder stresshantering via Competencer.com. Du bokar henne här. Competencer har också tagit fram en kurs i självutveckling tillsammans med företaget Froda. Froda är ett nytt företag som erbjuder en ny typ av företagslån som utgår från småföretagares vardag. Kursen är helt gratis och du hittar mer information här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s