Livscoachen ger sina tips hur du sätter bra livsmål

 

Vi fortsätter intervjua de rådgivare som är med i emailkursen om personlig utveckling som vi har tagit fram med företaget Froda. Idag intervjuar vi livscoachen Malin Hammar-Blomwall som brinner för att hjälpa klienter uppnå sina drömmar.

malin-hage

Vad är din bakgrund och vad jobbar du med idag?

Jag har en utbildning inom kommunikation och projektledning och har arbetat med allt från TV4 till fastighetsbranschen. Jag har suttit i ett flertal styrelser och jobbat med coaching och ledarskap under många år i mitt yrke. Jag har dessutom bott utomlands och rest över hela världen.

2012 fick jag chansen att åka till Kina på expatkontrakt tillsammans med min familj. Under våra år i Asien fick vi uppleva så mycket, allt från tyfoner, fantastiska resor och möten med människor från hela världen. Det förändrade oss och det fick mig att ifrågasätta vad som egentligen är viktigt. Jag insåg hur lite tid vi har och att vi måste ta vara på den här tiden på bästa sätt. För mig innebar det att starta eget och att inspirera och hjälpa andra att våga realisera sina drömmar och nå sina mål.

Vad är det vanligaste problemet som människor kommer till dig med?

Ofta är det att de känner att ”det är något som skaver, något som fattas… En känska av, ”är det här allt?”. Man har byggt upp ett bra liv med allt vad det innebär att vara ”lyckad”: fint hus, fin bil, bra jobb, familj och härliga resor. Ändå så är man inte lycklig och man vet inte varför. Det är det så kallade ”ekorrhjulet” och ibland ”jantelagen” som styr hur vi lever vårt liv. Man kanske har försökt med vänner och familj, men känner att det inte ger något eller att de inte orkar lyssna längre.

Hur arbetar du med klienter?

Jag börjar med en ”Discovery session” dvs. en gratis ”lära-känna-varandra-tid” på 15 min i Competencer. Dels för att min klient ska få en bild av mig och vad jag kan erbjuda, men också för att jag ska känna att klienten är rätt för mig. Sedan lägger vi upp en plan utifrån vad klientens målsättningar och/eller utmaningar är.

Vad är fördelen med videomöten?

Friheten! Vi kan bägge sitta egentligen var som helst bara det finns en uppkoppling. Det sparar resetid och kostnader. Tidigare trodde jag inte att jag skulle få ”samma energi” av att träffas online, men jag känner att det har fungerat otroligt bra. Om en kund vill ha en kombination av möten online och vanliga coachmöten så går det också bra. Det ena utesluter inte det andra.

Finns det några bevis för att personliga mål är något positivt?

Sonja Lyubomirsky är en av världens ledande forskare på lyckostrategier och välbefinnande. Hon har forskat och kommit fram till att människor som strävar efter något som är viktigt för dem är mycket lyckligare än människor som saknar drömmar och mål.

Vad är, enligt dig, ett ”bra” mål?

Ett bra mål tycker jag är ett tydligt mål. Ett tydligt mål tar dig helt enkelt närmare dina drömmar. Det är också viktigt att det är realistiskt att kunna uppnå (att man sätter rätt tidsaspekt) och att man sätter delmål som man firar. Målet kan t.ex. vara att lära sig dyka. Då sätter vi upp en tidsplan, konkreta actions, t.ex. att ta kontakt med en dyk-klubb eller boka en resa där dykkurs ingår. Sätt delmål och fira när du har lärt dig att göra ett visst moment. Precis som du ska fira när du når målet. På det sättet så motiverar du dig själv att kämpa och inte ge upp på vägen.

Varför är det viktigt att arbeta med målsättningar?

Jag tror att det är bra att sätta mål både för att känna att vi tar tillvara på vårt liv, men även för att skapa fokus och inte hela tiden bli distraherad på väg mot våra mål.

Har området förändrats de senaste 5-10 åren?

Absolut. Det har skett en stor förändring i hur vi ser på att ta hjälp av en psykolog eller coach (i USA har de flesta en karriär- eller livscoach). Tidigare var det viktigt att skaffa en PT och idag har fokus flyttats till vårt inre. För vad är egentligen viktigare än att ta till vara på sitt liv och följa sina drömmar? Om du träffar en duktig coach som kan ge dig verktygen att utforska vad du egentligen vill och drömmer om tycker jag det är den bästa investeringen du kan göra!

 


Malin erbjuder personlig coaching via Competencer. Du kan boka 15 min gratis introduktion med Malin om du vill veta mer om hur hon kan hjälpa dig. Du bokar Malin här. Competencer har tagit fram en kurs i personlig utveckling tillsammans med företaget Froda. Froda är ett nytt företag som erbjuder en ny typ av företagslån som utgår från småföretagares vardag. Kursen är helt gratis och du hittar mer information här!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s