Intervju med stressrådgivaren Sophie Joelsson

 

Fler och fler är stressade och blir utbrända i Sverige idag. Det är därför viktigt att visa att det faktiskt finns hjälp att få och hur viktigt det är att ta tag i problemet innan man blir utbränd. Idag intervjuar vi Sophie Joelsson som hjälper klienter minska och hantera stress.

sophie-joelsson-bloggenHej Sophie! Du är stressrådgivare, vad hjälper du människor med då?

Att hjälpa individer få frid i sinnet. Konkret innebär det att hjälpa mina klienter att få insikt om vilka fallgropar som de riskerar att ramla i och ge dem en verktygslåda att använda i vardagen. Medvetenhet är A och O i allt arbete med sig själv. Det är först när man är medveten om ens akilleshälar som man kan göra aktiva val att göra annorlunda.

Varför är stress och utbrändhet så vanligt idag?

Stress är ett stort problem idag för att många har svårt att göra val där de är ärliga mot sig själva. Att välja bort något kräver tillit och att man är sin egen bästa vän. Här menar jag i såväl stort som smått, vilket inkluderar tillgänglighet i och utanför sociala medier. Exempelvis är förväntningarna på snabba svar väldigt höga. Dröjer det mer än 12 timmar att svara på mejl eller bokningar kan man ha tappat en kund.

Vad är den vanligaste upplevelsen dina klienter har?
Känslan av att tiden inte räcker till samt energibrist.

Vad är fördelen med att träffa klienter via live video i datorn?

Alla möjligheterna. Småbarnsföräldrar, personer som reser i arbetet eller bor på mindre orter där det saknas kompetens i närområdet har tack vare digitala möten en möjlighet att få proffsig rådgivning utan att vara på en bestämd fysisk plats.

Är det något som du tycker alla människor borde göra för att stressa mindre?

Såväl kropp, själ och psyke behöver få sin tid, i synnerhet tid till återhämtning. Precis som med allt annat finns det inga Quick-fixas som passar alla. Känn efter vad just du behöver.

Vistas ute i naturen utan telefon eller umgänge med andra i minst 15 minuter om dagen. Helst bara sitta på en bänk/ stubbe eller promenera superlångsamt.

Varför är det viktigt för människor att arbeta med stresshantering?

Det är viktigt att arbeta med tid till återhämtning/ avkoppling, inte nödvändigtvis själva stressen.

Hur har området förändrats de senaste 5-10 åren?

Sociala medier bidrar till att vi söker bekräftelse utifrån och därmed tappar vi kontakten med oss själva, våra innersta behov. Trycket på att hålla sig uppdaterad på allt runt omkring sker på bekostnad av att många förlorar sig själva alltmer. Ju större denna klyfta blir, desto mer stress upplever människan.

 


Få Sophies 5 tips hur du minskar stressen genom att anmäla dig till en kurs i självutveckling som vi har tagit fram tillsammans med företaget Froda. Froda är ett nytt företag som erbjuder en ny typ av företagslån som utgår från småföretagares vardag. Kursen är helt gratis och du hittar mer information här!

Vill du få personlig hjälp av Sophie kan du boka ett möte med henne här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s