Välformulerade mål som skapar drivkraft

Malin Emilsson är coach och utvecklingskonsult och arbetar med bland annat ledare och entreprenörer som vill utvecklas inom ledarskap, kommunikation eller som vill lära sig ett coachande förhållningssätt. I det här gästbloggsinlägget berättar Malin om ett verktyg som hon ofta använder med klienter som ska sätta mål – TISBE.

SMARTA mål kanske du hört talas om? Hur bra fungerar den modellen för dig? Tänk om det fanns ett annat sätt att sätta mål som ser till helheten i ditt liv och som kan ge motivation och drivkraft över tid? Det finns det! Och nedan kan du läsa mer om den modellen.

För att du ska känna stark motivation och engagemang behöver du arbeta med dina känslor på ett sätt som skapar ett sug. Ofta handlar ju målen inte om det där logiska och konkreta som vi tror, utan om att känna annorlunda. Vill du justera din vikt kanske det inte är siffran på vågen som är det viktiga utan känslan du har i kroppen när du rör dig eller provar kläder? Vill du nå vinstmål i företaget är det kanske inte siffran i sig som är målet utan känslan av framgång, trygghet eller frihet som är det viktiga? Ett välformulerat kraftfullt mål fungerar som en magnet och sätts på lång sikt.

Modellen som jag arbetar med kommer ifrån NLP, Neuro Lingvistisk Programmering, som är en beteende-psykologisk modell som används för att skapa förändring. Verktygen inom NLP ger möjlighet att förstå, påverka och utveckla sig själv och andra och idag får du ta del av en målsättningsmodell/checklista som kallas för TISBE. Denna modell är mer långsiktig och djupgående än SMART.

TISBE används främst för att sätta långsiktiga mål. Det är en struktur som är skapad för att passa hjärnans sätt att fungera. För att du ska öka sannolikheten att nå målen bör du sedan bryta ner det till delmål som gärna får vara mål enligt SMART-metodiken. Då kan du bli mer intellektuell, konkret och sätta milstolpar som är tidsatta och handlingsplaner för att nå målen.

Här nedan är checklistan för att sätta ett kraftfullt mål enligt denna modell. Med mina klienter brukar jag formulera långsiktiga målsättningar utifrån dessa punkter.

  • Till-formulerat – Sätt målet i positiva termer. Vad vill du till? Vad specifikt är det du vill uppnå? (Tänk ”Jag vill inte stressa” så är det i negativ term. Vad vill du istället? ”Jag vill vara lugn” så är det till-formulerat).
  • Initierat av dig som vill ha resultatet – Vem vill detta? Målet måste ligga i din kontrollzon och det ska vara du, inte din fru, man eller chef som vill detta. Checka av ditt mål så att det verkligen är du som vill det och att du har kontrollen över målet och att det inte är beroende av någon annans agerande. Det är en förutsättning för att du ska lyckas.
  • Sinnesbaserat – Vad kommer du se, höra och känna som är ett kvitto på att du nått målet? Om allt går i lås, vad ser, hör och känner du på andra sidan målsnöret? Ju starkare denna målbild är och ju fler sinnen du får med desto mer dras du mot målet. Här bör du lägga mycket kraft och fokus på att skapa en tydlig målbild.
  • Bevara positiva delar ifrån nuvarande läge – Fundera över vad du har idag som är bra. Hur kan du behålla det och baka in det i din målbild? Om det inte går – är det värt att ge upp det för att få det du vill ha? T.ex. om du har fantastiska kollegor på ditt nuvarande arbete, men ändå vill ha ett nytt jobb. Hur kan du behålla dem i ditt liv? Är det värt att inte ha kvar dem i ditt liv i fall du får ditt drömjobb?
  • Ekologi – Om du gör detta, hur kommer det påverka ditt liv i stort? Hur kommer det påverka människorna i din närhet? Hur kan du justera planen och målet så att det passar ännu bättre in i ditt liv? Om målet är att göra karriär, eller hitta en ny yrkesinriktning. Hur påverkas du själv, din familj, din ekonomi, dina vänner? Behöver något justeras i planen för att passa bättre in i din verklighet?

När du nu formulerat ett mål och checkat av det i punkterna ovan har du ökat sannolikheten för att nå ditt mål. Om du inte checkat av det finns risk för motstånd i form av skavande magkänsla, motstånd från andra vilket skapar högre risk för misslyckanden eller nya problem som du inte tänkt på. Genom att använda TISBE som checklista kan du vara säker på att du har funderat igenom ditt mål ordentligt. Jag brukar med mina klienter nu formulera målet i en mening eller två som är lätta att komma ihåg över tid.

Nu när du har koll på modellen kan du implementera den i din vardag. Fundera över vad du vill ha mer av framöver. Hur kan du formulera ett mål runt det? Om du sedan bryter ner det, vad är det första minsta steget du skulle kunna ta redan i dag för att påbörja resan mot målet? Det som skiljer framgångsrika människor från de som är mindre framgångsrika är att de framgångsrika tar initiativ om och om igen. De agerar. Vem vill du vara?


Malin Emilsson är ICF Certified Coach (PCC), NLP-coach och Utvecklingskonsult. Hon coachar klienter via egna företaget Kraft & Balans och erbjuder coaching via Competencer. Är du nyfiken och vill veta mer? Boka ett gratis prova-på möte med Malin här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s